Collectie: Zuid-Afrikaanse wijn
De wijnbouw in Zuid-Afrika gaat terug naar het jaar 1652, toen de eerste Europeanen, voornamelijk Vlamingen en Nederlanders, voet aan wal zetten. Sinds het einde van de internationale boycot na de apartheid heeft de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie een enorme bloei doorgemaakt. Wijnen uit Stellenbosch en Paarl zijn nu wereldwijd geliefd en gewild.
In de afgelopen decennia is het areaal van blauwe druivensoorten in Zuid-Afrika sterk gegroeid. Terwijl witte druiven eind jaren negentig nog goed voor 75% van de productie waren, is dat aandeel nu 61%, met rode wijn goed voor 39%. De trend neigt inmiddels meer naar de aanplant van witte druiven.
Wijnseizoen en Wijnklimaat
Vanwege de ligging op het zuidelijke halfrond begint het wijnseizoen in Zuid-Afrika in september, met de oogst meestal in februari. De koelere kustgebieden spelen een belangrijke rol in de wijnproductie, waar de wijnen vaak in tanks of houten vaten worden gerijpt. Ondanks de relatief warme temperaturen in de regio bevatten veel Zuid-Afrikaanse wijnen verrassend veel zuur. Dit komt door de koude oceaanstromingen die van Antarctica komen, die de winden afkoelen en zorgen voor een gematigd klimaat aan de Kaap.