Het bier
Zeven jaar geleden rijpte het idee om een eigen brouwerij te starten bij Luc Festjens, een plan dat meer vorm kreeg toen enkele vrienden hem vervoegden en de eerste brouwsels van een speciaalbier op punt zijn gesteld. Ze bleven aan het recept van de Toetëlèr blond sleutelen en toen de vlierstruiken in bloei stonden, is er bloesems aan het bier toegevoegd. Die fruitige toets paste bij het licht zurige tarwebier en het bier Toetëlèr blond was geboren. Oud hout van de vlierstruik is hol en was vroeger gebruikt om fluitjes of toeters mee te maken, waardoor de struik in de volksmond de naam “toetëlèr” meekreeg. Het is nooit de bedoeling geweest om het bier in opdracht elders te laten brouwen: dit nieuwe Limburgs bier moest in Limburg gebrouwen zijn. Om dit standpunt kracht bij te zetten, is bewust gekozen voor de dialectische naam van de vlierstruik.
De brouwerij
Een tijdje geleden kwam de gedacht om een brouwerij te starten bij Luc Festjens. En dat plan kreeg meer vorm toen enkele vrienden zich vervoegden. En het eerste biertje werd gebrouwd. Ze bleven het recept aanpassen en toen de vlierstruiken in de bloei stonde werd er wat bloesem aan het bier toegevoegd. Die fruitige toetsen paste bij het tarwe bier en het bier Den Toetëlér was geboren. In de brouwerij worde verschillende bieren gebrouwen zoals Toetëlér wit, Toetëlér amber tripel, Toetëlér blond, Toetëlér echte kriek, Toetëlér speculaas, en Toetëlér IPA en nog veel meer soorten bier.